10 noiembrie 2008




Marele Maestru Nguyen Loc – Fondatorul Stilului Vovinam Viet Vo Dao



Vovinam Viet Vo Dao este una dintre numeroasele arte martiale din Vietnam,iar enorma sa expansiune si numarul mare de practicanti au contribuit in prezent la recunoasterea sa ca arta martiala vietnameza prin excelenta.Ea se practica pe toate continentele si exista numeroase organizatii internationale.
Vovinam-ul a fost codificat de Marele Maestru Nguyen Loc in 1938 in Hanoi,Vietnam.Dintre toate artele martiale vietnameze, Vovinam-ul este arta care a demonstrat cea mai mare eficacitate si durabilitate de-a lungul celor peste 68 de ani de existenta.Scolile de arte martiale din Vietnam,cu origini foarte diverse,s-au dezvoltat in timpul razboiului si al cilivizatiilor ce predominau in tara de-a lungul a mai bine de 4000 de ani.Principalele civilizatii sunt:Champa,Khmer(vechea Cambogie),Siam(vechea Tailanda),
diverse culturi ale celor 54 minoritati entice din Vietnam si,binenteles,civilizatia chineza.Toate acestea fac din artele martiale vietnameze un grup aparte intre artele martiale ale lumii.Odinioara,antrenamentele aveau loc in grupuri reduse sau in cadrul familial,fiind deseori ca maestru,unul dintre membrii mai in varsta ai familiei.Acesta este ultimul tip de antrenament urmat de Maestru Nguyen Loc,mostenind astfel scoala Vo a familiei sale.
Maestru Nguyen Loc s-a nascut in 08.04.1912,a fost un elev talentat in artele martiale.Studiind stilul familiei sale el nu era satisfacut de acesta si incepand cu 1930,a plecat in tara in cautarea esentei unui Vo Thuat vietnameza unificata.Intentia sa era de a schimba radical coceptia micilor scoli sau a stilurilor cu dezvoltare redusa pentru a crea idea unei arte martiale mari macar la nivel national.In 1938, Nguyen Loc a realizat o sinteza intre cunostintele scolii sale familiale si cunostintele dobandite din cateva stiluri vietnameze.Lista acestor stiluri ramane necunoscuta.El a codificat totul intr-un program de predare.
Lupta corp la corp,Vat,baza scolii sale de origine,era un element fundamental al acestei programe. Vovinam-ul a aparut cu 20 de ani inaintea fondarii stilului Tae kwon do in Coreea.Prima mare demonstratie de Vovinam a avut loc la opera din Hanoi,in toamna anului 1939.Antrenamentele au inceput official in primavera anului 1940,la “Scoala Normala” din strada Cua Bac din Hanoi.
Programa stabilita de catre Maestru Nguyen Loc cuprinde trei grade:So Cap
(grad inferior),Trung Cap(grad mediu)si Cao Cap(grad superior).In cadrul antrenamentelor oficiale,primele trei luni erau dedicate tehnicilor de lupta corp la corp”simple”. Maestru Nguyen Loc a introdus un program de baza care cuprinde doua parti:
Forta si fizica: - cele zece miscari de baza de educatie fizica
- pozitii,cantul mainii,antrenamente de forta pentru a intarii
bratele
- antrenamente pentru sariturile in inaltime,deplasari pe
coate si genunchi din pozitia culcat
- caderi fara impact si rostogoliri
Tehnici martiale:
- tehnici de baza de aparare
- tehnici de chei,corp la corp si Vat(lupta vietnameza)
- 4 Song Luyen
- 21 tehnici de forfecari
- Tehnici de baza de sabie(Kiem),baston lung(Con)si de cutit scurt(Ma Tau).
Numarul practicantilor care se antrenau cu armele era foarte mare,iar antrenamentele se faceau in masa pe gazonul din Viet Nam Hoc Xa din Hanoi
La un moment dat Vovinam-ul era interzis,dar cursurile se derulau in secret.
Din partea Maestrului Fondator,au existat trei faze in dezvotarea Vovinam-ului:
1) 1940-1945: stilul Vovinam se practica doar in capitala Hanoi si in imprejurimi.Ultimii trei ani din aceasta perioada practicandu-se in secret.
2) 1946-1948: stilul Vovinam se extinde in cateva provincii din nord,dar fara acordul guvernului colonialist francez.
3) 1954-1960: dupa sfarsitul razboiului din Indochina,in nordul tarii se formeaza un govern communist. Maestru Nguyen Loc se deplaseaza in Vietnamul de sud,recent format,cu majoritatea discipolilor sai.Totusi elevul sau Phan Duong Binh va ramane in nord.Dupa un timp,izolat de maestrul sau si de codiscipolii sai, Phan Duong Binh va abandon stilul Vovinam pentru a practica stilul Vinh Xuan.
Vovinam-ul va ajunge sa bulverseze mica lume a artelor martiale vietnameze cu o noua conceptie: aproape toate denumirile tehnicilor vor fi predate in limba vietnameza populara.De atunci,toate scolile de arte martiale vietnameze foloseau limba Chu Han pentru a codifica tehnicile lor(si continua sa o faca si in zilele noastre).
Maestru Nguyen Loc s-a inbolnavit grav si incepand cu 1957,starea sa se inrautateste.In scurt timp,trebuie sa-si abandoneze activitatea de predare.
Maestru Le Sang,elevul sau mai avansat,a fost cel care l-a ajutat in munca sa si in bunul mers al lucrurilor.
In 04.04.1960 s-a stins din viata Maestru Nguyen Loc.Cenusa Maestru Nguyen Loc a fost asezata cu grija in altarul din Vo Duong al Maestru Le Sang,in strada 31 Su Van Hanh,in Saigon.