8 noiembrie 2008

Maestrul Patriarh Le Sang

Vo Su Chuong Mon - Le Sang (1920 - 27.09.2010 ) 10 Dang



Maestru Director al scolii,succesorul marelui maestru,
Patriarh la nivel mondial al Vovinamului

Maetrul Le Sang s-a nascut in primavera anului 1920,in Truc Bach,in Tonkin,in nordul Vietnamului.
La varsta de 19 ani,din cauza unei boli,nu putea sa mearga corect.Mama sa,a fost sfatuita sa gaseasca un maestru de arte martiale pentru a practica Vo pentru a-si intari picioarele.Tanarul Le Sang se inscrie la orele de Vovinam ale scolii pedagogice din Hanoi unde preda Maestru Nguyen Loc.
Intre maestrul fondator si tanarul Le Sang s-a legat o prietenie stransa.Cu timpul,au inceput sa se considere ca frati. Le Sang a urmat si ajutat pe Maestru Nguyen Loc in marea majoritate a oraselor unde era predat Vovinam-ul.Apoi la urmat pe Maestru Nguyen Loc pana in Sud in 1954.
Dupa moartea Maestrului fondator,in 1960,maestrul Le Sang a fost succesorul sau.Patriarh la nivel mondial al Vovinam-ului, Maetrul Le Sang a dorit sa dea mai multa importanta laturii filozofice in Vovinam.El a fondat in 1964,notiunea “Viet Vo Dao”.
Marele Maetru Le Sang este maestrul cu gradul cel mai inalt in Vovinam Viet Vo Dao din lume.Aceasta persoana de 87 de ani,personaj cu adevarat exceptional,este o persoana foarte deschisa si cu un spirit incredibil de tanar.
Maetrul Le Sang se bucura de un dinamism fizic impresionant pentru varsta sa,avand peste 68 de ani de practica a stilului Vovinam.
Maetrul Le Sang are dificila sarcina de a continua opera Maestrului Nguyen Loc.Din fericire, Maetrul Le Sang beneficia de o anumita pregatire cand a trebuit sa-l inlocuiasca pe Maestru Nguyen Loc in ultimii trei ani de boala.In 1960,Maetrul Le Sang a obtinut o functie importanta ca Secretar General al Comitetului Olimpic Vietnamez,din 1960-1970.De asemeni,a fost Secretar General al Oficiului National al Artelor Martiale Vietnameze,din 1958-1968.
In 1964, Maetrul Le Sang a deschis un centru de Vovinam in strada Vinh Vien din Saigon si a reunit un grup de discipoli din “promotia 1955” compus din maestrii,antrenori si prieteni foarte apropiati.Acestia au fondat primul comitet official de directori de Vovinam.Astazi continua sa se cheme “primul consiliu de maestrii”de Vovinam.