7 decembrie 2014
ISTORIA VOVINAMULUI - ÎN ROMÂNIA
În România în anul 1980 în Iași erau cunoscute doar stilurile Karate Shotokan și Viet Vo Dao.
Viet Vo Dao era cunoscut sub denumirea - kung fu vietnamez.
Maestrul Gouandjika Fidele, 3 Dang în 1980, a introdus și format elevi în Viet Vo Dao, în Romînia.
În 1980 D-l Gelu Toma a avut șansa sa facă parte dintr-un grup de elevi format de Maestrul Fidele, in Viet Vo Dao. Maestrul Fildele a fost elevul Maestrului Pham Xuan Tong. După plecarea din România a Maestrului Fidele, stilul Viet Vo Dao a fost înlocuit de stilul Qwan Ki Do, fondat de Maestrul Tong.
Deci promotorul stilului Viet Vo Dao în România este Master Gouandjika Fidele.
Profesori de Viet Vo Dao la începuturi în România, au fost:
- Ovidiu Covaci
- Gelu Toma
- Dan Ungureanu
- Marian Udrea
- Bălțatu Cristian
- Mihăescu Iulian
Stilul Vovinam din Vietnam a început în România, în vara anului 1998, atunci cînd Abramiuc Danka, prietenă cu Patrick Levet, acum soția lui, s-a alăturat stilului Vovinam în 1998, în Vietnam. Tot Abramiuc Danka a fost și prima persoană de naționalitate română care a susținut examen de grad în Vietnam cu Master Chieu.
În 1999 Maestrul Patrick Levet a venit în România și a pus bazele Vovinamului în România, alături de Florin Macovei ( 1 Dang în Qwan Ki Do).
Maestrul Patrick Levet a realizat stagii de pregătire în 1999, 2000,2001,2003.
În 2004-2005 a apărut ruptura între Maestrul Patrick Levet și Florin Macovei.
Astfel, Maestrul Patrick Levet a aceptat ca D-l Gelu Toma și mai nou și D-l Cristian Georgescu să facă parte din marea familie a Vovinamului, aceștia fiind afiliați la Integral Vovinam World Federation.
Sportivii Clubului Ho Vang Dao Ploiești au fost foarte fericiți cînd, după o pauză de 1 an de zile....și ceva, s-au reîntors să practice Vovinam Viet Vo Dao. Clubul are peste 50 de practicanți, sperăm sa atragem cît mai mulți .......
Huan Luyen Vien,
Cristian Georgescu
Președinte Club Sportiv
Ho Vang Dao.