SISTEMUL DE CULORI SI DE CENTURI IN VOVINAM
CENTURA ALBASTRA – LAM DAI (practicant confirmat)
Albastru inchis reprezinta o faza a transformarii,cum este cerul care se intuneca la apus de soare.Ca semnificatie a gradului,albastrul inseamna ca Vovinam-ul face parte din mediul practicantului,ca el se gaseste in jurul lui.Dupa aceasta,urmeaza cele una pana la trei barete de culoare galbena(Lam Dai Nhat Cap, Lam Dai Nhi Cap, Lam Dai Tam Cap).Ele sunt de culoare galbena pentru ca este culoarea centurii urmatorului grad.
CENTURA NEAGRA – Huyen Dai( instructor auxiliar) sau centura galbena fara Cap.Culoarea neagra,utilizata de catre instructorii auxiliari,corespunde nordului si de asemeni,in cultura vietnameza,culorii apei din abisurile marine si din adancurile marilor.Negrul reprezinta baza si debutul antrenamentului serios in arta martiala.
Culoarea neagra nu exista in sistemul de centuri original din Vovinam.
CENTURA GALBENA - cu 1,2 si 3 Cap rosii(instructor).Galbenul este centrul, culoarea pamantului care hraneste arborii.Ea corespunde jumatatii de drum care a fost parcurs de practicantul de arte martiale.El se gaseste in centrul lui Dao si esenta Vo.Galbenul inseamna ca Vovinam-ul a patruns in pielea practicantului.
Centura galbena primul Cap(1 Dang) este gradul de instructor, Centura galbena 2 Cap(2 Dang) este gradul de instructor senior,iar cea galbena 3 Cap(3 Dang) este gradul de instructor aspirant la maestru.
CENTURA ROSIE – cu marginile galbene (Chuan Hong Dai – maestru auxiliar), marginile galbene amintesc practicantului ca ai ramane de strabatut o anumita parte din drum pentru a ajunge la titlul de Maestru Confirmat,chiar daca este numit maestru(vo su).Rosul este sudul si reprezinta abundenta si progresul.Corespunde propagarii Vo-ului,esenta schimbarii totale si longevitatea.Centura de la al – 4 -lea Dang pana la al – 10 –lea Dang este de culoare
rosie.Incepand cu 5 Dang,gradele sunt reprezentate prin una pana la 6 barete albe.Gradele Dang sunt numiti si Cap fara o diferenta de valoare.Rosul inseamna ca stilul Vovinam a penetrate sangele Maestrului.Pentru centura de 4 Dang nu practicantul ia decizia de a participa la examen,ci maestrul sau,care poate aprecia daca este pregatit,daca a depus o munca suficienta pentru Vovinam sau daca o merita.Daca nu se tine cont de aceasta autorizare,actul este considerat ca lipsa de respect fata de principiul Ton Su Trong Dao(urmarea caii Dao,inseamna a respecta maestrul).
Centura de 4 Dang din Vovinam nu se poate compara cu celelalte grade din alte arte martiale coreene sau japoneze.Ea este considerata ca un grad foarte inalt in Vovinam.
Nu este vorba doar de nivelul ethnic sau intervalul de timp asteptat.Un factor important
este munca de raspandire a Vovinam-ului la nivel national si/sau la nivel international.
Toata aceasta munca colosala in aceasta directie,permite unui maestru de a propune elevului sau sa se examineze.A fi 4 Dang in Vovinam nu inseamna doar a fi un maestru ci trebuie sa reprezinte un rezultat al carierei si al dezvoltarii reusite ca centura galbena in Vovinam.
Maestru – centura rosie de la 1 la 6 Cap albi Vo Su Hong Dai.Pentru a ajunge la acest nivel,discipolul atinge gradul de maiestrie si trebuie sa prezinte o teza cu o tema in legatura cu Vovinam-ul.Aceasta poate sa fie despre tehnici create de catre postulant, despre
filozofie,pedagogie,organizare,fiziologie sau anatomia aplicata in Vovinam,etc.
De asemeni,trebuie sa se examineze tehnic in functie de programa respectiva.
Din punct de vedere al traditiei,doar maestrul patriarh Le Sang poate examina aceste grade(sau anumiti maestrii autorizati de el).
CENTURA ALBA (Lao Vo Su) – Mare Maestru
Maestrul Le Sang are titlul de “Vo Su Chuong Mon”,sau Maestrul Director al scolii.
Albul reprezinta vestul,culoarea puritatii,a drumului si a respiratiei.Inseamna ca
Vovinam-ul a penetrat oaselel maestrului.Centura Marelui Maestru Le Sang este de culoare alba cu patru linii longitudinale de culoare albastra,neagra,galbena si rosie.
Aceasta inseamna ca Maestrul cu cel mai inalt grad din scoala are,de asemeni,nivelul fiecareia dintre centurile anterioare.